Lätt eller fel från Fjällräven?

Prylspan I Fjällrävens senaste katalog finns sovsäcken Distance P5, som är nåt alldeles extra. Eller?
Av Jörgen Johansson

”Vår sommarsäck, Distance P5 är packad med marknadens bästa dun vilket gör att den går att packa ihop till nästan ingenting i din ryggsäck. På utsidan har vi valt ett tyg som är otroligt lätt och sammanlagt får vi en sovsäck som klarar en normaltur på sommarfjället. Vikten är ynka 650 gram.”

Det kändes spännande att Fjällräven, som var så innovativa för 20–30 år sen åter var i framkant.
Men när jag läste specifikationen blev jag lite frågande. Temperaturklassningen var Comfort +13 och Lower Limit var +9, vilket nog skulle göra mig lite tveksam för sommarbruk i fjällen. Men det kanske är underförstått att allt under +13 grader är onormalt på sommarfjället?

Ännu mer frågande blev jag när jag såg att dunkvaliteten var 600+ cuin (tum³). ”Marknadens bästa dun” enligt texten. Nu blev jag lite bekymrad. Är det så att man inte längre producerar 700-, 800-, eller 850-dun av den typ som t ex Western Mountaineering i sin HighLite (450 g, +2) eller Marmot har i Atom (450 g, +5).*

Att detta högklassiga dun inte längre finns måste ju ställa till stora problem för dessa tillverkare. Jag frågar mig: har Fjällräven informerat Marmot och WM om att från att vara en av de sämre kvaliteterna så är 600 numera marknadens bästa dunkvalitet?

*Visst, amerikanska dunvärden skiljer sig från europeiska med ca +100, men ingenstans är 600 något annat än det minsta man kan kräva.

Comments

  1. Kan ni inte skriva lite om olika dunkvaliteer? Man läser siffror hit och dit, men jag har inte riktigt fattat vad de står för.

    Nu har jag läst klart boken; strålande! Jag kommer nog aldrig bli en riktig lättviktare, men jag kan kanske lära mig packa lite lättare i alla fall.

    ReplyDelete
  2. Bra idé. Risken med en webbsida som Fjäderlätt är ju att vi som är insnöade på området tar en massa kunskap för given. Vilket så klart är helt fel om man som vi har ambitionen att få fler och fler vandrare att förstå fördelarna med lättpackning.
    Vi skriver något om dun inom kort.
    Kul att du gillade boken. Och lycka till med ett lättare liv...
    Jörgen

    ReplyDelete
  3. Kort komplettering om dunkvalitet:

    Ett problem är att det finns olika mätsystem. Även med angivelserna CUIN (som betyder att en viss mängd dun fyller ut 600 eller 700 eller 800 cubic inches) så finns det ett europeiskt och ett amerikanskt system som skiljer sig åt en smula. Det anges inte alltid vilken system man använt.

    En kort och bra beskrivning av mätmetod och skillnader ges av en tillverkare här. Men det är som sagt en tillverkare:
    http://www.phdesigns.co.uk/techdown4.php

    Och misstanken om att det finns bättre dun på marknaden, oavset mätmetod, än 600 cuin kvarstår...

    ReplyDelete
  4. Fjällräven ligger alldeles säkert i framkant av utvecklingen återigen. Antagligen har man varit så innovativa och visionära och tagit med i beräkningen den Globala uppvärmningen! Om 30 år kanske allt under +13 grader ÄR onormalt i fjällen? ;-)

    Jörgen, håller som bäst på med din bok. Intressant läsning och klart mer nyanserat än Ray Jardines "vetenskap".
    Håller med, en 70 lit säck behöver inte väga mer än 600g - ta min GoLite Gust som exempel. Hittar ni den så köp! Den är på utgående.

    ReplyDelete

Post a Comment