10 kg räcker på Fjällräven Classic

Teori & praktik Jag har tittat lite mer på statistiken vi har från de som lämnat uppgifter om packningsvikter samt funderat en smula.
Av Jörgen Johansson

Först en kort repetition av medelpackningar:
  • Samtliga: 15,0 kg
  • Guldtid: 14, 1 kg
  • Silvertid: 15,7 kg
Jag tycker att det är förvånansvärt små skillnader i packningsvikter beroende på hur fort man har gått. Men det bör ju egentligen vara så i genomsnitt. De flesta har övernattningsutrustning med sig. Det enda som därmed bör skilja mellan de som är ute längre eller kortare tid är mat och bränsle. Men eftersom alla fick tilldelat sig mat längs vägen så borde denna skillnad vara ganska liten.

Spaltar man upp guldmedaljörernas medelpackning får man en mer detaljerad bild:
  • <30>
  • 30–39 h: 11,9 kg.
  • 40–50 h: 12,1 kg.
  • 50–60 h: 14,3 kg.
  • 60–72 h: 16,2 kg.
Min hypotes kring detta är att de som gick under 30 timmar inte hade någon övernattningsutrustning, medan de som går längre än 30 timmar hade det. Och har man övernattningsutrustning så krävs det lika mycket för en natt som för hundra nätter. För Fjäderlätt är det ”vandrarna”, de som övernattar på fjället som är de vi identifierar oss med. Långlöparna överlåter vi åt Runner's World.

Uppenbarligen kan man alltså övernatta med de cirka 12 kg som 30–50 timmarsgänget bär med sig. En slutsats av detta är att den genomsnittlige Classicern med sina 15–16 kg bär minst 3–4 kg för mycket. Jag menar, båda grupperna har ju med sig det som behövs. Men den som bär 15–16 kg istället för 12 kg har antingen med sig mer än vad som behövs eller tyngre saker än vad som behövs. Eller bådadera.

Själv klarade jag mig med 9–10 kg och hade det bekvämt och bra. Eftersom jag dessutom inte delade utrustning med nån och bar ett par extra ryggsäckar så känns följande som en ganska självklar slutsats:

Ingen behöver bära mer än 10 kg på ryggen i Fjällräven Classic.

Att bära mer gör man för att man absolut vill det eller för att man inte begriper bättre. Dispens ges åt de som bär saker åt andra, typ föräldrar.

Diskutera packvikter här

Comments

  1. Artikelförfattarens slutsats "Att bära mer gör man för att man absolut vill det eller för att man inte begriper bättre." känns tyvärr lite onödigt dömande -- Många har kanske helt enkelt betydligt viktigare saker i livet att lägga sin tid och sina pengar på än att optimera en redan väl fungerande friluftsutrustning? Mvh

    ReplyDelete
  2. Är man känslig så uppfattar man nog den kommentaren som lite kategorisk. Den är naturligtvis tillspetsad. Men i grunden menar jag att det är så, och den är egentligen riktad mot den som kanske hävdar att "det går inte" utan att själv ha försökt. Om man har viktigare saker för sig här i livet än att göra sin packning lättare så ju det ett medvetet val. Man vet att det går att göra packningen lättare men man vill inte/väljer annat.
    Så var min tankegång. En variant är "man väljer annat eller vet inte om att det går".

    ReplyDelete
  3. Om man bortser från basutrustning som kanske artikeln handlar om kanske man kan se till kringutrustning som tex jag väljer att bära med mig förutom att jag inte har UL utrustning.

    Systemkamera
    Kamerastativ 1.15kg
    Extra objektiv
    Extra batterier till kameran
    Videokamera och extra band.

    Sen bär jag ännu mer lyx såsom
    GPS och extra batterier. Det är grymt kul att ladda in spår och höjd-data hemma.

    WalkieTalkie - För att kunna kommunicera vid fototagning, djurspaning och när vi går ifrån varandra för att upptäcka andra spännande platser.

    Totalt allt extra ovan och samt kudde och annat hamnar min totalvikt för en vecka på 20kg. Jag tror min grundvikt för det jag måste ha förutom mat landar på 13kg men då har jag tungt, brett och långt ligglagg inkl kudde.

    Bra artikel i övrigt. Ville bara lägga till en aspekt om att för mig så är 100,200 eller 400g extra inte så mycket då jag ändå bär med mig flera kilo i elektronikprylar.

    ReplyDelete
  4. Jag bär också med mig kamera och video och batterier. Det är svårt att veta om sådant är med i vikterna som redovisades i Nikkaluokta eller inte. Men jag tycker personligen att om man har mycket sådana saker, eller fiskeutrustning eller klättergrejor, som man har mycket att vinna på att baspackningen är så lätt som möjligt.
    Några hundra gram tycker jag inte heller gör så mycket, om det gäller hela packningen. Men det är väldigt lätt att man applicerar det tänkandet på väldigt många prylar. Och då blir summan fort många kilon om man inte är vaksam.

    ReplyDelete
  5. Det som är mest synd är ju att det är många dyra saker som kostar på om man ska skaffa nytt för att få ner vikten, har man ett tält som hängt med några år och är alldeles utmärkt på alla andra sätt, så tar det emot att hosta upp 3-5 tusen för ett nytt.

    ReplyDelete
  6. Så är det ju, och det finns ingen bra lösning. Har man köpt en produkt som inte är så användbar så har man ju s a s förbrukat delar av investeringsutrymme.Då hjälper det ju inte att lätta prylar i de flesta fall är billigare än tunga.
    Möjligen kan man ju ha lättare att köpa nytt om det var väldigt länge sedan man köpte det man har. Ett annat alternativ är att sälja det man har på Blocket och sedan köpa nytt.

    ReplyDelete

Post a Comment