Jag slog läger i skymningen. Det lätta tarptältet kom snabbt på plats och medan mörkret tätnade och stjärnorna trädde fram allt klarare lagade jag min kvällsmat på den smala pasströskeln.
1500 meter nedanför mig i det tilltagande dunklet kunde man ana Chiwawa River. På andra sidan kammen jag satt på dominerade Clark Mountain med sina 2600 meter och flera tunga glaciärer som skänktes ett nästan överjordiskt skimmer av den nedgående solen. Mellan min lägerplats och Clark Mountain låg den sägenomspunna Napeequa Valley ungefär åttahundra branta höjdmetrar under mig. Den vackert meandrande floden blänkte som en kvicksilverorm i det sista kvällsljuset.
Medan jag väntade på att maten skulle svälla i sin påse tog jag fram den huvförsedda undertröjan. Av med alla kläderna och på med den torra tröjan närmast kroppen. Sedan tog jag den fuktiga merinotröjand jag svettats i under hela eftermiddagen utanpå huvtröjan så att den skulle torka till sig under kvällen och natten. Utanpå detta vindblusen och slutligen dunjackan. Det var inte speciellt kallt, kanske 8-10 grader och fullständigt vindstilla. Det fanns ingenstans på jorden eller i livet där jag hellre ville vara än just här, just nu.
Medan jag sakta slevade i mig kycklinggrytan, varvat med munnar av det vatten jag släpat upp hit, satt jag och såg natten stiga från dalen under mig. När jag vände blicken uppåt såg jag stjärnorna. Oräkneliga stjärnor kändes det som, även om intellektet sa mig att det inte är så många tusen man ser. Ovanför mig vältrade sig Vintergatan fram som en rökig flod över himlen.
Dags att sova. Jag jämkade i ordning min bädd och kröp ned i sovsäcken med dunjackan som huvudkudde. Inga insekter hade synts till, men jag stängde ändå myggnätet för säkerhets skull. Men dörren fick stå öppen för ventilationens och stjärnornas skull.
Jag följde Napeequa Rivers slingrande lopp några kilometer medan jag blickade upp mot den motsatta branten av dalgången. Där kom leden från Boulder Creek Pass ned. Åtminstone enligt vad kartan indikerade. Det verkade helt otroligt att den branten skulle kunna innehålla en led. Men det fanns en sådan där, som jag skulle följa en fem-sex dagar senare när jag hade fullbordat min tur runt Glacier Peak.
När det blev lunchdags strålade solen ned på ett sådant sätt att jag hellre satte mig i skuggan för att laga min frystorkade rätt. Jag satt vid ett biflöde till Napeequa River och åt. Ett biflöde som jag sedan skulle följa uppströms mot High Pass, som skulle ta mig ut ur den här vackra dalgången. Lite i kyligaste laget var det dock i skuggan, så när jag sträckte ut mig och dåsade några minuter med full mage var det skönt att slänga dunjackan löst över sig.
Sluttningen var brant och ospårad längs bäcken upp i sidodalen mot High Pass. High Pass var den utgång som ledde vidare mot spårlagd terräng och Pacific Crest Trail. Jag började med att gå i själva bäckravinen för att undvika den täta vegetationen i branterna runtomring, men tvingades så småningom ur bäckfåran av att den alltmer började likna en ravin med en mindre fors i mitten. Att gå i vattnet föll mig inte in, men hade med eftertankens kranka blekhet fömodligen varit ett behagligt alternativ. Vad som helst hade varit ett behagligt alternativ skulle det visa sig.
Snart var jag insnärjd i ett helvete vars huvudsakliga komponenter var en 30-graders sluttning täckt av ett virrvarr av pilbågsformade alar. Det hela liknande ett svenskt videsnår, men med grövre kaliber på allt och det sög luften ur mig lika effektivt som en punktering gör på ett däck.
Den branta lutningen i sluttningen gjorde at man fick dra sig upp och hålla sig fast med armarna runt alstammarna. Sällan erbjöds en tillräckligt platt och fast yta för att man skulle kunna stå rakt upp och ned och pusta. Man fick balansera på några krökta alstammar och suga i sig lite tunn bergsluft när flåsandet nådde nivåer som gjorde all rörelse omöjlig.Jag visste i vilken riktning jag ville färdas i, nämligen uppför branten men alsnåren kunde inte varit likgiltigare för mina önskningar. Vägvalet begränsades hela tiden till var det över huvudtaget var möjligt att klämma sig igenom. Var fanns det en framkomlig väg? Var någonstans var gliporna mellan de elastiska, bågformade farthindren så stora att jag och min lilla ryggsäck kunde pressa sig igenom.
Någonstans i detta svettiga virrvarr försvann min tomma vattenflaska ur ryggsäckens utanpåliggande meshficka. En vass kvist stack mig obehagligt nära ögat. Kunde jag inte ta mig ut ur den här gröna helvetesmadrassen på något sätt? Jag stretade vidare, för långt kommen för att vända och utan någon överblick som kunde underlätta vägvalet. Framåt där det gick och uppåt så gott det gick.
Till slut tog även denna gröna labyrint utan gångar slut. Efter ungefär en och en halv timma och en sträcka på kanske 300-400 meter gav alsnåren gav vika för en fin blomsteräng med kort gräs och lite kråkris. Det kunde varit i svenska fjällen, om inte berggrund och stenar varit nästan kritvita. Jag drog av den svettiga merinotröjan samt strumpor och skor. En näve valnötskärnor med russin och några bitar choklad gav blodsockernivån en rejäl kick i rätt riktning. Några kåsor med vatten ersatte svett och tårvätska. Ögat gjorde forfarande ont när jag blinkade men synen var inte påverkad vad jag kunde bedöma. Änglavakt, tack för det.
Eftermiddagssolen fortsatte att stråla medan jag fortsatte upp längs den lilla bäcken mot den gryta där sidodalen tog slut. Stenarna var ljusa och det reflekterade ljuset inbjöd till att dra ned kepsen i pannan. Det fanns en tydlig stig att följa som inte syntes på kartan, vilket stämde med de uppgifter jag letat fram på Internet. Förmodligen fanns det en stig förbi eller genom al-madrassen som jag missat.
Vandringen upp mot den kant som var pasströskeln gick genom ett solbestruket landskap med vegetation som påminde mycket om de svenska fjällen. Väl uppe i pasströskeln fortsatte stigen genom ett landskap av sand och sten. Inte mycket mer. En nästan rektangulär turkosfärgad liten sjö låg inbäddad mellan branta stenhällar. Stigen försvann så småningom i stenskravlet och jag fick leta mig vidare på känn i ungefärl rätt riktning. Framför mig på några hundra meters håll såg jag en ryggsäck med ett par ben under.Så småningom kom jag ikapp ryggsäcken. Ett medelålders ansikte ovanför en lätt rundad mage vändes mot mig: Det här var en intressant led, sade en röst med omisstaglig engelsk accent. Jag kunde inte låta bli att skratta. Det låter som ett typiskt brittiskt understatement, blev mitt svar. Jo, vi var nog överens om att den eventuella led vi troligen följde var ganska intressant.
Det visade sig att den här engelsmannen kommit delar av samma väg som jag skulle gå för att fullborda min ögla runt Glacier Peak. Han hade kommit nedför Boulder Creek Pass under gårdagen och legat över natten i Napeequa Valley. Och framförallt hade han hittat en stig som gjort att han undvikit alsnåren på vägen upp hit.
Vädret var oföränderligt fint och solen strålade, även om ett eller annat moln skymtade, när jag gick vidare mot berget Liberty Cap som leden rundade. Det började bli sen eftermiddag och jag kunde konstatera att de kilometrar jag lagt bakom mig sedan igår inte var direkt hissnande. Det hade varit tungt uppför och jag bar mat för en vecka och hade igår också burit mycket vatten. Men fortsatte det så här så skulle jag nog få problem med att klara av turen på de planerade fem dagarna. Som tur var hade jag mat för sex dagar, men mina vänner i Bellingham skulle kanske bli oroliga, ovana som de var vid den här typen av vandringar.
Vid Buck Creek Pass fanns en rejäl lägerplats med flera tunnland gräsmark och utrymmen för både hästburna resenärer och vandrare. Detta är grupper som gärna undviker varandra eftersom vandrare tycker att hästarna försvårar vandringen genom att trampa sönder lederna, skapa gyttjehål vid bäckar och vatten hål samt skita överallt. Hästfolket tycker att vandrarna skrämmer hästarna och gillar naturligtvis inte heller att vara ogillade.
Jag slog mig ned i gräset för att äta kvällsmat. Denna bestod av en påse nudlar utdrygade med ett halvt paket frystorkad äggröra med baconbitar. Det kändes ruggigt och fuktigt i gräset trots dunjackan. Skuggorna började bli långa och mitt i maten dök min brittiske vän från det intressanta ledpartiet upp. Vi småpratade medan han slog upp sitt Hilleberg Akto och påpekade stolt för svensken att han hade ett svenskt tält, även om han erkände att det förmodligen var lite overkill för denna tur. Han räknade egentligen inte med att slå läger på platser som var så exponerade att han skulle behöva ett så robust tält.
En glad parkvakt med en spade i handen dök också upp och pratade med oss några minuter. Han tyckte att min planerade tur lät trevlig och varnade mig för att White River Trail, som jag tänkte ta några dagar senare, var väldigt övervuxet. Han rekommenderade istället Indian Creek Trail som visserligen var längre men sannolikt sparade tid.
När maten var inmundigad hade jag hunnit bli rejält nedkyld i den kvällsfuktiga svackan där vi satt. Jag avundades inte direkt engelsmannen och insåg att det liksom första natten förmodligen var varmare högre upp i sluttningarna än nere på dalbottnarna. Det kändes därför bara skönt att axla packningen för att gå vidare ytterligare någon timme innan det blev kolmörkt.
Runt Glacier Peak del 2
Diskutera
Comments
Post a Comment