Tarptent Cloudburst i hemmaskogarna

Prylar under luppen Tillsammans med David, 15 år, testade jag ett för mig nytt tält, eller Tarptent som heter Cloudburst. Detta är ett mellanting mellan tält och presenning, som ger lite mer skydd än en tarp och lite mer luftväxling än ett tält.
Av Jörgen Johansson

Cloudburst är avsett för två personer och jag upplevde det som klart rymligare än andra tvåmanstält jag har provat.

"Tältet" väger 896 gram, inklusive aluminiumbågar (Easton), packpåse och tre tältpinnar. Korta bågen väger 90 g, den långa 150 g och pinnarna 10 g per styck.

Cloudburst är som synes ganska lågt, David är 167 cm lång. Själv slog jag skallen i taket när jag satt inne i det, men då är jag drygt 190 cm. Den låga profilen ger naturligtvis en mindre vindkänslighet.
Tältet är rejält långt, en halvmeter längre än min kroppslängd, vilket gör att man har gott om utrymme för både sig själv och prylar. Vi sov med framdörren öppen hela natten utan oro för att eventuellt regn skulle nå in dit vi låg.

Tältet levereras med två stycken sektionerade aluminiumbågar, en lång och en kort. Fotändan är låg och skall helst placeras mot vinden. Man spänner upp fotändan med en tältpinne och går sedan till huvudändan.
Här spänner man upp linorna med de resterande två tältpinnarna. Klart på tre minuter. Detta var allt vi gjorde för en lugn kväll vid en uppländsk sommarsjö. Det finns fästen för ytterligare pinnar i hörnen och mitt på långsidorna för hårdare väder och miljöer.

Ingången bakom den regntäta nylonen består av insektsnät med ett blixtlås i mitten. Det finns nät även vid fotändan och runt nederkanten av långsidorna. Näten är överlånga och ligger på marken med någon dm för att det hela skall vara tätt. "Tältet" saknar golv. Detta finns som tillval i olika material och väger ca 100-200 g.
Vid långsidorna kan man fästa upp den regntäta silnylonen med kardborreband för bättre luftväxling, och stänga till när vädret är riktigt ruskigt. Ventilationen fungerade perfekt denna fuktiga natt. Endast en aning kondens fanns på insidan av väven på morgonen, trots att tältet slagits upp i regnvått gräs. Det regnade en smula när vi lade oss och var fuktigt hela natten. En behaglig vind ventilerade dock under natten och man kunde känna den svepa genom tältet.

Totalt sett är jag övertygad om att ett riktigt tält hade inneburit mycket mer obehaglig kondensfukt den här natten. Cloudburst får definitivt godkänt så här långt.

www.tarptent.com

Comments

  1. Tarptent Cloudburst verkar bra. Själv använder min fru och jag oftast endast yttertältet av mitt Nammatj 2 när vi vandrar i skogen. Inte fullt lika lätt som ett Tarptent, men avsevärt lättare än hela tältet, och klart bekvämt och mycket rymligt.

    ReplyDelete
  2. Verkar helt klart som ett bar alternativ till tyngre grejer. Men jag undrar om ni har någon uppfattning om hur stabilt det är i kraftigare vindar?

    Mvh
    /Per

    ReplyDelete
  3. Ledsen att svaret dröjt, funktionen som tipsar om kommentarer funkar dåligt.

    Nej, jag har själv ingen erfarenhet av Cloudburst annat än den här natten.

    Min tro är dock att produkter av detta slag som använts under månadslånga vandringar i USA av många användare tål det mesta som de kan utsättas för under svenska barmarksförhållanden. Tarptents skapare Henry Shire gick PCT för en del år sedan med originalet.

    Ett tunneltält för vinterbruk (dvs ett "vanligt" tunneltält) tål förmodligen hårdare vindar.

    Eftersom jag själv använt hemsydda varianter liknande Tarptents ganska mycket så skulle jag inte vara ett dugg orolig för att använda dem på en barmarksvandring i skog eller fjäll.

    ReplyDelete

Post a Comment