Lättviktsrevolution hos Fjällräven

Efter många år av bekväm försäljning av byxor till tyskar vill Fjällräven återta rollen som innovatörer. När vi tittade in bakom kulisserna förstod vi att PAK5 bara är början.
Av Martin Nordesjö

Vi tänker inte sticka under stolen med att vi blev ordentligt tagna på sängen när Fjällräven presenterade en hel laddning lättviktsprodukter på European Outdoor i somras. I våra ögon hade Fjällräven försoffat sig rejält de senaste decennierna, och vi förknippade dem mer med byxor än med modern friluftsutrustning. Så när PR-chefen Jonas Hellentin träffade Jörgen under Fjällräven Classic och sedemera bjöd in oss på besök tackade vi glatt ja för att se vad som var på gång.

Lättvikt för fjällrävar
PAK5 är såklart inte det första lätta från Fjällräven; lättviktstanken var ju central när den moderna friluftsutrustningen ersatte vadmalskläder och bomullstält, och länge satt det rävmärken på de flesta av svenskens friluftsgrejer. Men idag är inte G1000-kläder och tunneltält några lättviktsprodukter längre. Fjällräven hakade även på multisporttrenden med ett antal FEM-produkter, men de vände sig precis som Haglöfs LIM-serie specifikt mot tuffa och extrema multisportare, inte vanliga vandrare.

Med PAK5 är det just de ”vanliga vandrarna” som är målgruppen. Det ska inte vara marknadens lättaste utrustning, utan en ganska komplett serie lätta och komfortabla produkter som ska tåla påfrestningar. Just helhetsgreppet och den uttryckliga önskan att nå helt vanliga vandrare med komfortabla lättviktsprylar tilltalar oss.

PAK5 står för att packningens viktigaste detaljer tillsammans ska väga just 5 kilo, och vi fick möjlighet att titta lite närmare på ryggsäcken, dunjackan, regnjackan och sovsäcken. Jörgen har tidigare rapporterat om den luvförsedda undertröjan, så den hoppade vi över. Tältet fick vi tyvärr ingen möjlighet att klämma på.

Luftig men liten ryggsäck
Ryggsäcken är väldigt enkel och avskalad, jämförbar med militärens uppdragssäck (även i storlek). Den har ett enkelt bälte med fickor, och det finns en nätficka på locket.

Remmarna känns komfortabla och man har ansträngt sig för att få bra ventilation i bärsystemet. Allt är sytt i nätväv och fyllt med perforerat eller äggkartongslikt skum för att ge luftig stadga.

Dunväst med knappar
Mest värmeplagg per gram är dunvästar. Fjällrävens variant väger ca 200 gram och har knappar istället för dragkedja. Yttertyget är Pertex Quantum, stapelvara för dunfyllda lättviktare.

Något som återkommer i kollektionen är viljan att ”kommunicera” lättvikt och enkelhet. Det är till exempel inte säkert att knappar är lättare än dragkedja, men det ger rätt signaler. Det är viktigt för Fjällräven att PAK5-produkterna är tydligt åtskilda från resten av sortimentet.

Jacka med smart dragsko
Regnjackan väger kring 300 gram vilket är riktigt lätt för att vara trelagerslaminat. Membranet är Hydratic IQ som leverantören utvecklat speciellt åt Fjällräven.

Det är en avskalad och rätt snygg jacka som också den ger rätt signaler i detaljerna. Dragskon nedtill går nämligen inte runt hela jackan, utan drar bara ihop ett par decimeter. Eftersom man ändå har en kantskoning runt om kanske man inte sparar så mycket, men det hela ska andas finurlig enkelhet.

Något som är tydligt på jackan är det gemensamma färgschemat på PAK5-produkterna. Det är grått och blått med små kontrastklickar av gult här och där (man har till och med chockat sina egna med att göra Fjällräven-märket gult). Som av en händelse är det bortsett från den typiska Fjällräven-blå färgen nästan precis samma färgsättning som Haglöfs har på vårens LIM-program. Svensk lättpackarstandard, månne?

Dunsovsäcken är ännu inte testad enlig europanorm, men den ska tåla ner till nollan. Vikten är under 700 gram och dunkvaliteten 750 cuin. Byxorna tittade vi inte så noga på - de är relativt konventionella (men avskalade) byxor i G1000-väv.

Fjällräven förändrar försiktigt
Jämfört med vissa konkurrenter känns de enskilda produkterna i serien ibland lite fega och konventionella, men Jonas antyder att det här bara är början och förklarar att man inte vill ta ut svängarna för mycket i början. Man vill inte helt överge bilden av hur till exempel en vandringsbyxa ser ut, och det var viktigt att skapa enkla lösningar med bibehållen komfort och slitstyrka. Även bland marknadsförare, säljare och inte minst återförsäljare tvingas man brottas med det faktum att PAK5 skiljer sig från vad man har vant sig vid från Fjällräven.

Inget Fenix-paket
På vår fråga om tänker utöka konceptet med produkter från koncernens andra märken – Optimus, Hanwag och Tierra – svarar Jonas att det tyvärr inte går att samordna de olika bolagen i en gemensam kollektion eftersom representationen i olika länder skiljer sig så mycket. Så PAK5 är och förblir en Fjällräven-kollektion.

Vi kommer såklart följa Fjällrävens lättviktssatsning och kommer med glada tillrop om vi ser ännu fler såna här satsningar, från till exempel en fd skomakare i Åre-trakten (om ni läser det här får ni gärna bjuda in oss på fika i Järpen).

Diskutera Fjällrävens lättviktsrevolution

Comments

  1. Hade gärna sett en Nijmegen-serie Pak10 så att vi 4:a dagars stadsvandrare exakt visste vad vi skulle ha med oss...

    ReplyDelete

Post a Comment