Besök hos Integral Designs

Studiebesök Integral Designs är ett litet kandensiskt företag som har en del intressanta och lätta produkter. Jag hälsade på dem i Calgary och fick en pratstund med Evan Jones som på ett väldigt öppet och trevligt sätt beskrev det lilla outdoor-företagets fördelar och nackdelar.
Av Jörgen Johansson
Största överraskningen när jag klev över tröskeln hos Integral Designs var att inse att jag hamnat mitt i tillverkningen. Eftersom "allting" görs i Kina nuförtiden, eller åtminstone Asien, hade jag förväntat mig ett litet försäljnings- och möjligen designkontor. Men här var det fullt med stora bord, symaskiner och halvfärdiga sovsäckar och tält i ett kontrollerat kaos.

ID har funnits i 25 år och Evan, ursprungligen från Sydafrika, har drivit verksamheten i 12 år. Framförallt är ID stora på bivacksäckar av olika modeller, faktiskt större än Bibler som ju annars är synonyma med begreppet. En viktig del av produktsortimentet är också utrustning för polis och militär. Man höll på att slutleverera en stor beställning av sovsäckar åt kanadensiska försvaret när jag var på besök.
Evan visade mig runt i det stora rum som är själva "fabriken". 10-12 personer arbetade i lokalen, mest kvinnor av kinesisk börd men av accenten att döma infödda kanadensare. Evan berättade att leveranser till amerikanska försvaret tenderade att få abrupta slut eftersom lagstiftningen tvingar dessa att köpa amerikanska produkter. Så om en av IDs produkter blev alltför populär dök det snabbt upp en amerikansk kopia.

"Det låter som ni borde flytta söder om gränsen till, Montana", sade jag.
"Mm", sade Evan. "Problemet är att vi bor här. Och vill fortsätta med det..."

För ett dussin år sedan blev ID av med sin Goretex-licens. Orsaken var att man, som medlem i samväldet, köpte Goretex från Skottland och använd i tält. Men i USA fick Goretex inte användas till tält på grund av speciella regler i vissa stater. Detta ledde till att amerikanska Goretex avbröt samarbetet med ID. Vilket visade sig ge utvecklingsmöjligheter för ett litet företag. De stora tillverkarnas möjligheter att arbeta med rivaliserande produkter är enligt Evan mycket kringskurna av avtalen med Goretex.

I sökandet efter alternativ till Goretex fann man eVent och började göra kläder, bland annat en, när den introducerades, mycket lätt regnjacka.

Materialet eVent har bättre ånggenomsläpplighet än Goretex. Det har dock sina begränsningar, säger Evan. Det är inte lika vattentätt och fungerar inget vidare när det är kallare än -20 grader. Idag använder man ett eget märke som heter Tegraltex och som har "liknande egenskaper" som Goretex och eVent. Dessutom har man plockat in Sympatex till en ny produktlinje.

Sympatex är ett material som jag själv inte hört talas om på många år, men som tidigare hade ett mycket gott rykte. Chris Townsend skriver i The Backpackers Handbook att hans erfarenhet är att Sympatex-plagg är att föredra framför sådana av Goretex.

Evan visade en mycket intressant innovation; silverbelagd Sympatex. Man har alltså försökt återuppväcka dem gamla Astronfilten, vars princip är att reflektera värmestrålning och därmed bidra till bättre isolering mot kyla. Invändningen mot detta är att ganska litet av kroppens värmeförluster normalt går förlorat genom strålning. Ledning och strömning är de stora förlustkällorna, vilket gör att man inte kan ersätta sitt liggunderlag och sin sovsäck med aluminiumfolie. Dessutom gör aluminiumbeläggningen tyget helt tätt, vilket ger kondensproblem i många sammanhang.


Sympatex har försökt lösa detta problem genom att komplettera det vattentäta men ånggenomsläppliga membranet med ett mindre heltäckande lager av aluminium. Vattenångan skall alltså kunna slingra sig förbi de mikroskopiska aluminiumflagorna och leta sig ut genom det vanliga membranet. Det skall bli spännande att se hur detta fungerar i praktiken. ID kommer att lansera bivacksäckar i detta nya material; Sympatex Reflexion.

Lätta enkelväggstält och lätta silnylontarps är ytterligare några av IDs mer kända produkter på lättviktsområdet. Tälten är olika varianter på kupoltält avsedda för klättrare och likaså avsedda att klara alla väder. Även här konkurrerar man med Bibler/Black Diamond.

Man var också bland de första att börja använda silikoniserad nylon till tält och tarps. Först var Stephenson Warmlite, säger Evan. Den första ultralätta tarpen gjordes ursprungligen som ett komplement till bivacksäckarna. Avsikten var att man skulle ha något ovanför huvudet som underlättade lägerliv och att ta sig i och ur bivacksäcken vid dåligt väder. Men man upptäckte sedan att det fanns de som enbart var intresserade av tarpen och har sedan utvecklat detta sortiment.

Diskutera

Gå till Integral Designs

Comments