Caldera Cone - sprit, tabletter och ved

Prylintryck Under höstens kurs i Klippiga Bergen så använde jag under några dagar en prototyp av Caldera Cones från Trail Designs. Ett kök för friluftsbruk som fungerar med ved, sprit och fasta bränsletabletter. Köket hade inte oväntat både styrkor och svagheter
Av Jörgen Johansson

Foto: Ryan Jordan

Beskrivning
Den Caldera Cone vi använde var en prototyp, lik den variant som kallas Ti-Tri på http://www.traildesigns.com/. I ett plaströr förvarades några rullar med tunn titanfolie. Dessa blev en runt markplåt och en kon. Konen stabiliseras av några tältpinnar som även tjänstgör som stöd för kastrullen.

Foto: Trail Designs

På bottenplattan/folien kan man elda eller ställa en spritbrännare eller en eller flera fastbränsle-tabletter. Vi hade med några Trangiabrännare och en handfull Esbittabletter, men eldade nästan genomgående med ved. Syftet med kursen var att simulera långa expeditioner utan depåer i arktisk miljö, och att använda det bränsle som finns istället för att bära detta är då god viktekonomi.

Vi använde eldstål från Light my fire och oljeindränkta bomullstussar från Tinder Tabs för att starta elden. Det tog ett tag att lära sig en effektiv teknik för att få igång detta snabbt och sedan få elden att ta sig. Jag hade föredragit en tändsticka, men detta var ju en kurs i att lära sig ny teknik. Men enkelt uttryckt så tänder man en liten brasa med fingertjocka kvistar på bottenplattan och ställer sedan själva konen runt denna. När detta är gjort kan man ställa på kitteln och sedan matar man in kvistar genom hålet i sidan, under kastrullen. Man håller brasan vid liv till vattnet kokar.

Caldera Cone krävde ständig bevakning så att elden inte mattades. Man behöver hela tiden mata in nya, tunna kvistar och se till att det brinner ordentligt. Inget man gör i ett tält direkt, men i en kåta borde det fungera bra.

Om man vill så tänder man istället spritbrännaren eller tabletterna och har då något som fungerar enklare och i tält, till priset av att man får bära med sig bränsle.

Foto: Ryan Jordan



Bedöming
Det är naturligtvis alltid knöligare och mer pyssel med att elda ved än att använda ett gaskök eller liknande. Men eld är ju också ganska trevligt och det kan ha ett egenvärde att inte släpa med sig mer petroleumprodukter än nödvändigt ut i skogen. I sådana sammanhang är Calderan ett lätt alternativ. Det är dock förmodligen inte enklare att använda produkten än att göra en vanlig eld och ställa eller hänga kastrullen ovanför denna. Men med titanfolien under så lämnar man färre märken på vegetationen och utnyttjar förmodligen veden bättre. Öppna eldar har enligt min erfarenhet en tendens att bli onödigt stora även om man bara skall koka upp någon liter vatten.

För expeditioner av det slag kursen handlar om skulle en Caldera Cone absolut vara ett alternativ. Vi konstaterade några svagheter som Russ på Traildesigns nu har åtgärdat.

Foto: Ryan Jordan


Ett problem var att passformen för konen runt kastrullen var så tight att hela konen följde med när vi lyfte kitteln. Glöd och aska rann då ut i nederkanten och gjorde det svårt att placera tillbaka konen på ett bra sätt. Ett annat problem var att den fals mitt på konen som man "knäppte" ihop den med tenderade att släppa. Hela konen ville då öppna sig, vilket inte var så lyckat. Den hölls dock på plats av de två tältpinnar som ocks var grytstöd. Russ Zandbergen på Caldera skriver dock att båda dessa saker är åtgärdade efter feed-back från kursen; godset i "knäppningen" är tjockare och passformen för kitteln är mindre snäv.

Caldera Cone var från början designad för att ge maximal effektivitet vid användning av spritbrännare. Ett vindskydd och kittelställ med samma funktion som Trangia, men lättare och mindre skrymmande i packat tillstånd. Därefter lades funktionen för Esbit till och först därefter designades produkten för eldning. Trail Designs funderar nu på att göra en produkt som är optimerad för ved. Det skall bli spännande att se.

Här ser vi morgonmålet på gång. Bakom konen ligger resterna av brasan från föregående kväll.

Comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Trevligt presenterade intryck som vanligt, & bra rubrik :-)

    Testade ni överhuvudtaget att köra dem med sprit och/eller esbit? Traildesigns gör ju en del påståenden om att det har hög effekt med i alla fall sprit.

    ReplyDelete
  3. Tackar. Vi körde med T-sprit (Trangia-brännare) sista morgonen. Det gick smidigt och naturligtvis snabbare än att elda. Däremot har jag ingen uppfattning om hur det verkade jämfört med ett vanligt Trangia-kök. Brännaren står ju direkt mot marken/titanfoliet i botten.

    För Esbit fanns där med en särskild liten hållare som lyfte upp tabletten/tabletterna några cm från marken. Sannolikt för att ge optimalt avstånd och minimal markkylning.

    ReplyDelete
  4. Intressant pryl det där. Inte speciellt dyr heller vad jag kan förstå (ca 40$ utan kokkärl).
    Jag ser inte vedeldandet som ett problem, utan snarare som själva charmen med det hela. Det är en kul utmaning att få igång en brasa med det man hittar.
    Själv har jag skaffat en Bushbuddy. Jag är mycket nöjd med den. Den kokar upp ca 1l vatten på 8-10 minuter. Med lite aluminiumfolie som vindskydd funkar den bra även i måttlig vind. Hur lång tid tog det att få igång koket på Calderan?

    ReplyDelete
  5. Vårt eldande var inte under särskilt goda förhållanden, men inte särskilt dåliga heller. Relativt ont om ved och ytfuktig. För min del tog det längst tid att få fräs med hjälp av eldstålet, som jag inte alls var van vid. Vi kokade väl ca 1.5-2 liter i stöten och det tog gissningsvis 20-25 minuter att få kokning på detta.

    ReplyDelete
  6. Finns titanplåt att handla någonstans? Att göra själv tänkte jag då det är något högt kilopris för en klippt och stansad plåtbit annars. Tror guld är billigare.

    ReplyDelete
  7. Tidigare har www.thru-hiker.com haft titanplåt, men det verkar vara borta nu (hastig titt). Kan vara värt att hålla i minnet, alternativt maila Ayce där och fråga.
    Backpackinglight.com säljer vindskydd till kök i mycket tunn titanfolié. Kan vara ett alternativ, beror på vad du skall göra.

    ReplyDelete
  8. Esbit koker kan fyres med ved, kongler, rødsprit og parafin foruten Tørrsprit tabletter.
    www.esbit.no

    ReplyDelete

Post a Comment