Tarptent Contrail - några erfarenheter

Prylintryck Contrail var ytterligare en innovation av det lättare slaget från Henry Shire på Tarptent. En återgång till de ursprungliga modellerna från företaget efter Rainbow och Double Rainbow som också introducerades 2006. Mina intryck av Contrail är blandade, men det mesta är positivt.
Av Jörgen Johansson

Beskrivning
Contrail är ett tält för en person med golv av "flytande badkars- modell" och insektsnät runt om. En mindre absid som kan användas för matlagning i dåligt väder och för att ge regn och vindskydd när så behövs, finns också.

Contrail en solig morgon längs Kungsleden, med Tjäktjapasset i fonden.

Tarptältet spänns upp med en vandrarstav som stång i den främre delen. Den som inte har någon stav kan köpa till en stång som väger ca 50 gram.

För att hålla upp fotändan så att taket där inte vilar på den sovandes fötter och för att förbättra ventilationen, finns ett par korta kolfiberstavar instoppade i en finurlig kanal. Kanalen medger att man har högt eller lågt läge vid fötterna för att antingen maximera skyddet eller ventilationen.

Contrail är ett förhållandevis rymligt tält för en person, men knappast för fler. Foto: Tarptent.

Tältet är sytt i tunn ripstop nylon som är silikonbelagd och den totala vikten av mitt tält är 690 g inklusive packpåse och extra tältlinor.

Användning
Contrail är ett tält för en person med lite packning. Tarptent anger att det är för 1+ personer, men pluspersonen bör nog i så fall vara ett ganska litet barn med lite prylar. Uppsättningen av tältet är enkel, man fäster linorna vid fotändan, går sedan fram och petar dit staven samt drar upp tältet och naglar fast de främre tältpinnarna. Voila!

Den flata fotänden av Contrail kan vara en Akilleshäl i regn och snö. Foto: Tarptent.

Personligen tyckte jag dock att tältet med denna uppsättning känns ganska jinglig och vinglig om man förväntar sig mer än mild bris. Det första jag gjorde var att knyta fast ett par linor i de extra fästen som finns på långsidorna, samt dra en lina från toppen (fanns linfäste med snörlås) och rakt fram några meter. Trots detta känns de korta stavarna vid fotändan som om de står och balanserar, nödtorftigt förankrade vid sina tältpinnar.

Stavarna i fotändan kan regleras mellan vacker väder läge och ovädersläge (höger). Foto: Tarptent.

Det finns en lina mitt emellan hörnen vid fotändan som man bör spänna upp ordentligt för att hindra regnvatten från att bilda en pöl därnere. Detta har inte varit något större problem för mig, men andra rapporter tyder på att sådant vatten i vissa lägen kan leta sig in under taket och samlas på golvet.

Absiden har jag enbart använt när det regnat. Alla prylar får normalt plats vid sidan om liggunderlaget inne i tältet, men då har jag inte särskilt mycket utrustning. I detta läge och med fronten fullt öppen, men med den blixlåsförsedda myggdörren stängd har man det bra och ganska kondensfritt utom när kombinationen av luftfuktighet och temperatur sammansvärjer sig. Kan man sova med nätdörren öppen är detta givetvis det bästa.

Absiden ger ganska gott skydd och fungerar bra för matlagning i regn. Foto: Tarptent

När det börjar regna har jag funnit det ganska enkelt att stänga till absiden mer eller mindre, beroende på vinden, och sedan slumra vidare. Vid ett tillfälle har jag haft morgonregn och har lagat min frukost med köket under absiden. Detta fungerar bra, även om man med mina 191 cm måste sitta hopkurad med tältväven vilande mot skulten.

Jag har tillbringat ett antal nätter i regniga förhållanden med mitt Contrail och inte upplevt några problem med läckage eller liknande. Men att allting känns genomfuktigt under sådana omständigheter får man räkna med.

Vid de tillfällen jag har använt Contrail på kalfjället har vädret varit ganska bra. Det har aldrig blåst något nämnvärt, vilket gör att jag inte kunnat bilda mig en uppfattning om hur vindtåligt det är.

Rekommendationer
Jag tycker Contrail är ett utmärkt och lätt tält för många sammanhang. Modellen som sådan, där det är någorlunda högt över såväl huvud som fotända är lämplig för långa personer som undertecknad. Det är inte särskilt trevligt att ligga med sovsäckens fot- och huvudända pressade mot en ibland kondensfuktig tältväv. För den som är klaustrofobisk är det inte heller tilltalande att ha tältväven några centimeter ovanför nästippen. Detta slipper man med Contrail. Det är behagligt och rymligt för en person att röra sig inne i det.

Contrail under regntunga skyar vid Glacier Peak, WA, USA.

Den största osäkerheten känner jag när det gäller vindtålighet. Som jag redan skrivit har jag inte upplevt någon riktig blåsnatt i Contrail, så mina farhågor är kanhända ogrundade. Det finns ju recensenter som enligt uppgift tillbringat några stormar (www.backpackinglight.com) i dem. Då konstaterades också att den förhållandevis flata fotändan gör Contrail mindre tåligt mot snö. Den snö som samlas på taket måste knuffas bort då och då under natten. Nu är Contrail givetvis inget vintertält, men höstturer kan ju ibland välsignas med denna form av nederbörd.

Väl ventilerat Contrail efter en natt i Ladjovagge.

Det är framförallt fotändan med de korta stavarna som känns som om de skulle behöva lite ytterligare stöd för att stå emot kraftiga vindar. Men även om de inte skulle klara en storm på kalfjället så behöver det ju inte betyda att hela tältet ger efter. I ett sådant läge kan man förmodligen fästa tältet direkt mot marken vid fotändan, visserligen på bekostnad av "fothöjd", men det är knappast någon katastrof om vädret är riktigt dåligt.

För den som huvudsakligen tältar i skogsmark känns Contrail som en lätt och bekväm tältlösning som ger bra och behagligt skydd.

Diskutera

Comments

  1. Bra artikel, varit sugen på detta länge men det blir nog ett nu till sommaren. Går det enbart beställa direkt från tarptent? https://www.tarptent.com och vad kostade frakten??

    ReplyDelete
  2. Tackar.
    Nej, tältet finns även på www.backcountrygear.com. Kanske även hos andra återförsäljare, jag vet inte riktigt.
    Jag minns inte exakt vad frakten kostade. Du får även betala tull och svensk moms, vilket är de största kostnaderna. De baseras på det värde leverantören anger på paketet. Min gissning är att det tillkommer 500-600 kr utöver de ca 200 USD som Contrail kostar.

    Jörgen

    ReplyDelete
  3. Hej, har du eller någon testat Tarpent Moment för en person?
    http://www.tarptent.com/moment.html#specs

    ReplyDelete
  4. Hej Alve,
    Nej, inte jag men kompisen Roger Brown i Danmark:http://www.nielsenbrownoutdoors.com/2012/05/tale-of-2-tarptents.html

    Jörgen

    ReplyDelete

Post a Comment