Av Jörgen Johansson
Beskrivning
Western Mountaineering har varit ett legendariskt märke för sovsäckar inom amerikansk backpacking sedan flera decennier. Företaget är fortfarande ett litet oberoende och ägarlett företag som syr alla sina säckar i San José, California. Sedan några år finns de genom Get Outs försorg på den svenska marknaden.
Ultralite Super är en mycket lätt säck med dun i toppkvalitet och en halskrage (det som förvandlade Ultralite till 'Super' för några år sedan) som ytterligare hjälper till att hålla den här säcken ett snäpp varmare än några av de andra säckarna i WMs ultralätta sortiment; Highlite och Summerlite. Den här säcken är graderad till -7 C på WMs hemsida och till -9 C enligt den europeiska standarden på Getouts hemsida. Det här är alltså en säck avsedd för "milt vinterbruk", skulle man kunna säga.
Sovsäcken finns i tre storlekar med vikter från 790 gram till 870 gram. Är man en kraftigt byggd person kan säcken bli lite trång, men WM har även lätta säckar för det segmentet. Caribou är ett exempel.
Användning
Jag har använt den här säcken sedan hösten 2007 i varierande väderlekar, från blöta plusgrader på hösttur i nordvästra USA till svenska vinterfjäll med -6 C som kallast. Enstaka övernattningar runt hemmet har också slunkit med.
En av mina tumregler är att en sovsäck för svenska sommarturer bör klara ungefär noll grader. Detta är en personlig erfarenhet som bygger på att det kan bli frostnätter mitt i sommaren, att sovsäcken förlorar en del isoleringförmåga på grund av fuktansamling under flerdagarsturer, att användande av tarptents eller liknande ger en vindpåverkan som täta tält inte gör samt att jag själv är en benig typ med lite underhudsfett och alltså har förhållandevis lätt att frysa.
Med den definitionen finns det ett antal lätta dunsäckar på marknaden idag; några från Western Mountaineering och några från Marmot. Går man utanför den svenska detalj- eller postorderhandeln finns det naturligtvis även många andra bra nischtillverkare att handla av via nätet. Nyligen inkommen i en del svenska butiker är också Golites quilt. De här produkterna väger alla mellan 500-700 gram, lite beroende på storlekarna och den exakta temperaturgraderingen. Själv drar jag alltid king size, vilket naturligtvis påverkar tyngden i negativ riktning för mig.
Jämfört med dessa säckar är Ultralite Super något tyngre och något varmare. För mig är den därför en utpräglad höst- och vårsäck. Vinteranvändning drar jag mig för om inte riskerna för mer än 5 minusgrader är närmast obefintliga (vilket var fallet vid den nämnda vinterturen). Vid kallare väder kompletterar jag istället med min hemsydda quilt i ett extra lager, men detta har jag inte haft möjlighet att testa för just Ultralite Super ännu, men väl kombination med Marmot Hydrogen.
Mitt exemplar av Ultralite Super, den långa varianten, väger 884 gram på min brevvåg. Detta känns som en helt acceptabel avvikelse från de aviserade 870 grammen. Men detta innebär att jag för sommarbruk istället väljer min hemsydda quilt enbart eller Marmot Hydrogen som är graderad för -1 C och väger exakt 200 gram mindre. En säck som jag köpte åt min son för några år sedan.
Bedömning
Ultralite Super är en sovsäck av toppkvalitet, med väl skuren huva och alla små detaljer väl genomtänkta och genomförda. Men man lär knappast vara nöjd med något sämre med tanke på att säcken idag kostar 3 300-3 450 SEK, beroende på ligglängd.
För sent höstbruk och enstaka frostnätter har jag hållit värmen i säcken på ett bra sätt. När det blir lite kallare, eller dragigare, och säcken blivit fuktig av några kondenstäta utenätter i tält så behöver åtminstone jag ta på mig alla kläder jag har. Detta inkluderar då en lätt dun- eller syntetjacka och vintertid även lätta termobyxor.
Den europeiska normen för sovsäckars temperaturgradering bygger på ett standardiserat system med absolut vindstilla samt torra och uppfluffade säckar. Verkligheten i fält blir ofta en annan, vilket man bör ha med i beräkningen. Är man lättpackare och sover under tarp eller i tarptents så kommer vinden åt på ett annat sätt än i ett dubbelväggigt fjälltält av klassisk modell. Å andra sidan blir kondensbelastningen mindre, vilket man kan räkna på plussidan.
Den vinternatt med - 6 C som jag tillbringade i säcken var i ett tätt vintertält. Ingen vind alltså. Däremot var det i en sovsäck som på morgonen före samma natt känts helt plaskblöt av kondens utanpå yttertyget efter en blåsig natt med temperaturer runt nollan. Imponerande nog var dunet ändå fluffigt och loftet högt. Men när samma säck plockades fram på kvällen ur den vattentäta påsen liknade den mest kall havregrynsgröt invirad i blå gladpack.
Med hjälp av den egna kroppvärmen och lite varmvattenflaskor nedstoppade tog sig dock loftet riktigt bra medan jag lagade kvällsmat i tältet. Men pyjamasen den natten var Cocoon-stället, med jacka och byxor i tunn Pertex och med Primaloft syntetfoder. Och det behövdes. Det blev lite kyligt framåt morgonen, utan att vara direkt besvärande. När jag satte mig upp för att laga frukost vid sex-tiden visade termometern som sagt -6 grader.
Detta tycker jag är helt OK för en sovsäck graderad till -9 C under laboratorieförhållanden. Åtminstone för någon som har lätt för att frysa om nätterna. Men detta är också det tips jag vill ge. Tänk på att alla sovsäckar tappar några grader från sin temperaturgradering när de konfronteras med verklighetens kondens, vind och varierande mänsklig metabolism.
Den som vet att han eller hon sover varmt och snarkar sig genom kalla vinternätter i sommarsovsäckar (jag har lyssnat på snarkningarna från en del sådana fjällkompisar) tar med detta i beräkningen. Och tvärtom.
Så Ultralite Super är en bra höst- och vårsäck, det är ingen tvekan om det. Men det kan också vara den ideala allroundsäcken för den som mest vandrar i fjällen på sommaren, som är lite frusen, som ligger i luftiga skydd med god luftväxling och som inte är extremt viktmedveten.
Till saken hör ju också ekonomin. Den här typen av säckar är dyra, bland det dyraste man köper till sin vandringsutrustning. Fördelen med dunsäckar (jämfört med syntetsäckar) av hög kvalitet är de är närmast outslitliga. Åtminstone för oss vanliga dödliga som på sin höjd tillbringar några veckor om året i dem, klämda mellan jobb, familj och andra åtaganden. Jag har 30 år gamla dunsäckar som fortfarande är i bra form, till skillnad från syntetsäckar av samma ålder.
Själv är jag ju i den lyckliga situationen att jag har en lättare säck att använda sommartid, ursprungligen inköpt åt min son, och även en hemsydd quilt för samma behov. För den som inte är lika fanatisk så kan Ultralite Super mycket väl vara den ideala all-roundsäcken. Lättare än det mesta och väl lämpad för hela barmarkssäsongen i fjällen och även för de flesta vinterturer i södra Sverige.
Diskutera
Om man skulle titta på en dunsäck från roberts.pl, så skulle man få -9 europeisk komfort, 800 dun, 900g totalvikt. Iofs med pertex 4 yttertyg så om man väljer quantum blir det lättare. 215-232 eur beroende på stl, betydligt billigare
ReplyDeleteAlla jämför gärna med Roberts, men när man läser vad människor upplever efter en längre tids användning, så verkar kvalitén ha en bra bit kvar till WM.
ReplyDeleteNär då en säck kan hålla mellan 10-30 år, då spelar inte 1500-2000kr någon roll i sammanhanget. Åtminstone inte för mig, för det dyraste jag vet är "billiga" grejer som inte håller måttet, DET är att kasta pengarna i sjön...